Geen categorie

Hoeveel tijd kost het om een blokhut te plaatsen?

Geschreven door Richard, een Tuindeco dealer wonend in Engeland.

Ik kreeg enkele interessante foto’s van een aardige klant, en toen moest ik ineens denken aan al die keren dat ze me vroegen: ‘Hoeveel tijd kost het om een blokhut te plaatsen?’

Het is eigenlijk een lastige vraag. Ik denk dat het vooral aankomt op vertrouwen, of u vertrouwen in uzelf heeft, vertrouwen in de plattegronden, het product of het bedrijf waar u de blokhut hebt gekocht, en in de adviezen en hulp die u van hen heeft gekregen.

Geen enkel vertrouwen

 • Uzelf: Als u zich zorgen maakt over uzelf, uw vaardigheid om de plattegronden te lezen en het vertrouwen dat u wandplanken van elkaar kunt onderscheiden, gaat het meer tijd kosten.
 • Het gaat ook meer tijd kosten, als u het beter weet dan de plattegronden of in twijfel trekt wat erop te zien is.
 • Als u het bedrijf niet helemaal vertrouwt of als u op zoek bent naar fouten in het product, gaat het langer duren. U maakt zich namelijk zorgen en loopt elk klein onderdeel na, telt steeds weer alle onderdelen na, omdat u bang bent dat u een dakplank te weinig hebt, of u vraagt zich af waarvoor dit stuk hout nu weer is, of waar dat onderdeel ligt en waar het moet komen. Hierdoor gaat het een stuk langer duren om uw blokhut geplaatst te krijgen.
 • Als u de door hen gegeven adviezen niet vertrouwt, gaat het ook weer meer tijd kosten. U wilt niet geloven hoe vaak ik met een klant in discussie heb moeten gaan (doorgaans een bouwvakker of timmerman) dat die “uitzettingsvoegen” niet voor niets zijn, en dat deuren en raamsponningen niet aan wandplanken moeten worden vastgemaakt.

Zonder vertrouwen in alle bovengenoemde zaken, of ten minste een paar ervan, gaat de bouwtijd langer duren.

Vertrouwen

Als u er eentje van ons gaat kopen of van anderen, zou ik graag willen dat u een beetje vertrouwt op ten minste een paar van bovenstaande zaken. Dit hangt natuurlijk af van een heleboel factoren. Kunt u vertrouwen stellen in:

 • Uzelf: Stel bij het uitpakken vast welke onderdelen u hebt en prent ze in uw geheugen. Vertrouw erop dat u de plattegronden kunt lezen. Ik geef onder aan dit bericht nog een paar adviezen met enkele tips om snel te kunnen constateren om welke onderdelen het gaat.
 • Plattegronden: Volg de plattegronden op die met de blokhut zijn meegeleverd. U kunt het beter weten of ze niet geloven, maar het beste kunt u deze nauwgezet opvolgen.
 • Vertrouw op de aan u gegeven adviezen. Ik weet niet veel van de ondersteuning die andere bedrijven tegenwoordig geven, maar wij proberen in ieder geval zoveel mogelijk informatie te geven. Ikzelf besteed veel tijd aan het schrijven en bijwerken van deze blogs, om hulp en advies te geven, en ook buiten kantooruren bied ik hulp voor zover het gezinsleven van mijzelf en mijn collega’s dit toestaat. Dit advies is tevens bruikbaar voor elke andere blokhut van ‘een goed merk’. Bepaalde adviezen hebben geen nut bij blokhutten van slechte kwaliteit! Kijk uit voor blokhutten waarbij u de wandplanken aan elkaar moet schroeven of die een dak hebben waarop u niet kunt werken, omdat de gordingen zo klein zijn. Het is nog erger als u geen wind- en waterdichte verbindingen hebt (Verbindingen bij blokhutten). Sla gerust al mijn adviezen in de wind, want u hebt rotzooi gekocht waarmee ik u niet kan helpen.

Hoeveel tijd kost het om een blokhut te plaatsen?

Verder onder aan deze pagina vindt u de foto’s die meneer C. mij gestuurd heeft. Wat ik prachtig vond, is dat datum en tijd erop staan, wat zeer duidelijk aangeeft hoelang de bouw heeft geduurd.

Het ging om een 45mm blokhut Wolfgang, een behoorlijk indrukwekkend bouwwerk voor de meeste klanten, met twee kamers en een aparte vorm. Voordat u de foto’s van meneer C. bekijkt, moet u zich in alle eerlijkheid afvragen hoelang u erover zou doen om dit te bouwen.

De Wolfgang, een blokhut van 530 x 450 cm met een aangebouwde schuur en veranda. Hoelang duurt het om deze blokhut te plaatsen, denkt u?

Wat dacht u eerst? Ik durf te wedden dat enkelen van u dachten aan vier à vijf dagen, misschien wel meer. Hier ziet u de foto’s van meneer C. en let op de dateringen.

De bouw begon van meet af aan om ongeveer 8:00 uur. De blokhut werd eerst uitgepakt en de onderdelen werden op grootte opgestapeld. Toen werden de hoofdonderdelen vastgesteld en die werden aan één kant gelegd. Deze foto is genomen om 9:44, dus we zijn ongeveer één uur en drie kwartier bezig. Uitpakken en in stapels plaatsen kost een goed uur.

Het is nu 10:25, en de deuren en ramen zitten erin. Ze zijn bijna ter hoogte van de dakrand.

Het is nu 13:47, dus we zijn zes uur bezig. De dakshingles zijn bijna klaar.

Het is 19:07, en de bouwlieden zijn vertrokken. Ze hebben nog even opgeruimd en ze hadden zelfs tijd om tijdens de plaatsing het gootwerk te monteren.

Dus daar staat ie dan, in één dag geplaatst. En dit gebouw is waarschijnlijk één van onze ingewikkeldste modellen.

Maar deze lieden weten wat ze doen, zult u zeggen. Eerlijk: er zijn geen foefjes bij. U krijgt hetzelfde tijdsbestek als zij.

Het is geen kwestie van: ‘zij kennen alle onderdelen’. Alles wat zij doen is vertrouwen hebben in zichzelf, de plattegronden en het product. De enige voorsprong die zij hebben op iemand die dit voor de eerste keer doet, is dat zij onderdelen kunnen onderscheiden in de plattegronden en deze bij het uitpakken kunnen sorteren. Hier kom ik later op terug.

 

Het is natuurlijk zo, dat ik vanwege onervarenheid op een beetje tijdverlies reken, maar dan zou ik zeggen dat de opbouw van deze blokhut een onervaren iemand twee à tweeënhalve dagen kost. Mijn vuistregel is, dat voor een ervaren monteur een gebouw van 4 x 3m of minder over het algemeen een dag werk is. Een grotere kost hem anderhalf à twee dagen, en zo’n bakbeest als de Edelweiss  drie à vier dagen.  Een groentje doet er één dag extra over.

Dit geldt alleen als u vertrouwen hebt en als het pakket binnen 100 m ligt van de fundering, aangezien het erg veel tijd kost om alles over een afstand aan te slepen.

Het heeft oneindig lang geduurd, helaas, maar jullie hebben het MIS!

Als u één van onze blokhutten denkt te gaan kopen, heeft u ongetwijfeld enkele van onze recensies doorgelezen. Hierbij enkele recensies van de blokhut Asmund.

U komt heel veel verschillende tijdschalen tegen in de diverse recensies: van 1 dag tot 5 dagen.

 • Mijn vrouw en ik hebben de blokhut in 5 dagen zonder hulp van betekenis in elkaar gezet, en dat ging goed.
 • Het heeft mijn broer en mezelf maar enkele dagen gekost om de blokhut geheel in elkaar te zetten en af te werken.
 • Het heeft ons bij elkaar 11 uur gekost om de complete blokhut te bouwen en te voorzien van dakpannen.
 • De bouw heeft me ongeveer 5 werkdagen gekost, in mijn eentje
 • Snelle plaatsing – 3 dagen in totaal; nu heb ik wel de dakbedekking kunnen afmaken.
 • Het heeft drie volwassenen twee dagen gekost om het bouwproject te voltooien.
 • Ik heb een plaatselijke hovenier ingehuurd om die van mij te bouwen, en twee mannen met timmermanservaring deden er 2,5 dagen over om de blokhut in elkaar te zetten.
 • Heel eenvoudig in elkaar te zetten.
 • De montage-aanwijzingen voor de bouw waren gemakkelijk te volgen.
 • Ongelooflijk, hoe snel wij, als incidentele doe-het-zelvers, het ding hebben geplaatst.
 • De blokhut was zeer eenvoudig in elkaar te zetten, en dat kostte ons in totaal 4 dagen (twee personen).
 • Mijn man en onze zoon hebben de blokhut in een mum van tijd probleemloos opgezet.
 • Het kostte ons, met zijn tweeën, 1,5 dag.

Inderdaad, u kunt het me gerust zeggen als het bij u langer heeft geduurd, maar ik blijf bij mijn oordeel dat het allemaal neerkomt op vertrouwen: in uzelf, het product, de plattegronden, het bedrijf en hun advies.

Het is interessant hoe snel bepaalde klanten de blokhut al in elkaar hadden getimmerd. Ik herinner me ook nog de recensie van die arme dame, die een ‘hovenier met timmermanservaring’ had ingehuurd om in 2,5 dagen met veel problemen die blokhut van haar te bouwen. Ik herinner me nog goed hoe ik met die zogenaamde ‘installateurs’ alles moest doornemen.

 

Als u werklieden als timmerlieden, meubelmakers of aannemers inhuurt, wijs ze dan heel tactvol op onze adviezen. Een blokhut kan voor hen iets compleet nieuws zijn, hoewel ze tegenover u zoiets niet willen toegeven. Vertrouw er niet op dat hun beroep hen de informatie biedt om een blokhut op de juiste wijze in elkaar te zetten.

Hier even een voorbeeld van het werk van een ‘professionele timmerman en meubelmaker met 20 jaar ervaring’.

Zes maand later ontstonden hele grote spleten in de wandplanken en de klant ging verhaal halen toen dit was gebeurd. Ze verzekerde me dat dit het werk was van een timmerman met 20 jaar ervaring (ik huiver wanneer ik deze verklaring hoor), en dat hij voor haar een groot aantal klussen had gedaan die allemaal van een uitstekende kwaliteit waren. Dus het lag aan het gebouw: dat had mankementen.

Er waren spleten in haar gebouw te zien.

Ik heb de klant meermalen precies uitgelegd wat er fout was aan deze blokhut, maar ze wilde niet op mijn raadgevingen ingaan en bleef maar doorgaan over hoe ervaren die timmerman was, die dat werk had gedaan.

Zie je wel: hier is weer sprake van een vertrouwenskwestie!

De klant wilde totaal niet meewerken en na veel gepraat heb ik toegezegd dat ik langs zou komen. Ik heb toegezegd dat, als de mankementen aan ons lagen, wij een compleet nieuw gebouw zouden leveren en wij alle kosten voor het plaatsen en verven ook voor onze rekening zouden nemen. Maar als de fout niet bij ons lag, zou zij voor de inspectie en het herstel betalen.

Onze klant vertrouwde op haar ervaren timmerman en niet op mij.

Spijkers in de boeidelen die dwars door de wandplanken zijn geslagen.

Ik trof verschillende spijkers aan, die dwars door de boeidelen van het raam en de deur en in de wandplanken waren geslagen. Hierdoor kan uw gebouw niet meer werken, waardoor u spleten of scheuren krijgt.

Toen ik al die spijkers eruit had gehaald, ging het gehele ding weer in de stand staan zoals het hoorde, waarna alle spleten direct dichtgingen. Herinner elke installateur, wat diens beroep ook is, eraan dat HOUT WERKT en de deuren en ramen onafhankelijk moeten zijn van wandplanken. Een handelaar ziet dit gegarandeerd altijd over het hoofd, als deze nog niet eerder een blokhut in elkaar heeft gezet.

Door alle garnituur te verwijderen sloten de wandplanken weer aaneen zoals het hoort.

Meer problemen met haar blokhut, die zijn veroorzaakt door een ‘professionele schilder’.

Tijdens mijn inspectie onderzocht ik ook het vochtgehalte en de diepte van de behandeling. Helaas was het niet te best: haar professionele schilder had de boel ook verknald. (Vochtgehalte van hout en de diepte van de behandeling).

De dame was een beetje nijdig dat ze me moest betalen voor mijn bezoek, en de ‘ervaren timmerman’ die ik bij haar tegenkwam, was ongelooflijk in verlegenheid gebracht.

Als u een beroepskracht inhuurt, wees dan zo vriendelijk om ze te herinneren aan de diverse beschikbare adviezen. Dan zal de bouw sneller en goedkoper verlopen, en krijgen u en ik geen twistgesprek over een paar maanden.

Wat is nu het geheim?

Het geheim van een snelle plaatsing zit hem helemaal in het thuisbrengen van onderdelen op de plattegrond, en je niet druk te maken over wat je niet begrijpt. Ik zeg hierover altijd tegen mensen: ‘Doe dit stap-voor-stap’.

Het wordt allemaal duidelijk in het proces, richt je niet op de dingen die je niet begrijpt totdat je eraan toe bent. De grootste fout die je bij de bouw kunt maken is teveel erover piekeren. Een blokhut plaatsen is gemakkelijk!

Wanneer wij ’s morgens beginnen met de bouw, noteren we het pakketnummer dat op het pakket te vinden is, voor het geval we later problemen krijgen en wij onderdelen nodig hebben of een claim willen indienen enz.. Als u bij ons koopt, vragen we altijd om dit nummer, dus kunt u het maar beter noteren voor het geval dat.

 • Haal de geprofileerde funderingsbalken uit het pakket, zet ze direct op uw fundering en laat ze daar maar mooi liggen.
 • U treft een grote zak spijkers en dakbedekkingsnagels aan. Leg deze aan de kant. Ja, we hebben er zat meegeleverd, maakt u zich geen zorgen.
 • Maak de vloerpakketten niet open als u die erbij hebt zitten. Deze liggen dan bovenop het hoofdpakket. Leg ze weg op een plek, want die heeft u pas nodig als de blokhut is gebouwd.
 • Haal zorgvuldig het plastic eraf en probeer dit in één stuk te houden. Het kan misschien goed uitkomen als het later pijpenstelen regent of als u de gordingen / dakspanten / nokbalken wilt afdekken ter bescherming tegen de zon of neerslag.
 • Het pakket zal niet in de volgorde van de plaatsing zijn, dus hoeft u dat ook niet te verwachten.
 • Begin met uitpakken en let ondertussen op de diverse wandplankgroottes. Leg elke plankgrootte op een daarvoor bestemde plaats.  Ga in dit stadium niet aan van alles denken, pak gewoon uit en leg de wandplanken van dezelfde grootte boven op elkaar. Maak zo nodig ernaast nog extra stapels, u kunt ongeveer tien planken hoog stapelen voordat de boel instabiel wordt. Probeer deze wel ondersteuning te geven; het is handig als u wat hout hebt dat u ter ondersteuning eronder kan leggen.
 • U kunt natuurlijk wat tegen komen wat u niet kunt thuisbrengen, begin hierdoor nou niet meteen op plattegronden te kijken: maak je niet druk, leg het aan de kant, en onthoud waar u het hebt gelegd en hoe het er ongeveer uitziet.
 • Dakspanten en gordingen zijn gemakkelijk te vinden. Leg ze aan de kant, een eindje van de bouwplaats. Zorg ervoor dat deze recht, ondersteund en afgedekt tegen heet zonlicht kunnen liggen, zodat ze niet kromtrekken.
 • Wanneer u een wandplank tegenkomt die in de lengte middendoor is gezaagd, zet u deze direct op de fundering, want dit is de wandplank waarmee u moet beginnen, en het begin van uw bouwproject. Het kan ook de bovenste wandplank zijn, maar dat zoekt u later wel uit.
 • Dakplanken liggen allemaal bij elkaar, leg ze aan de kant en kijk er pas later naar om.
 • Bij het uitpakken komt u de plattegronden en algemene instructies tegen. Leg deze aan de kant, zonder ernaar om te kijken. U kunt tevens nog veel uitgebreidere algemene instructies en video’s online bekijken, die ik ter aanvulling op de bij de blokhut meegeleverde instructies heb gemaakt. Mocht u deze willen lezen: Algemene opbouw instructie blokhut.
 • Als u blijft uitpakken komt u voor de meeste gebouwen de deuren en ramen tegen. Leg deze weg op een veilige plaats.

Nu zult u inmiddels wel uw terrein vol met planken en andere spullen hebben liggen. Maakt u zich geen zorgen over dat alles, en raak niet in paniek bij de aanblik, ‘één ding tegelijk’: dat is wat alle professionele installateurs zullen doen.

 

 

Onderdelen snel thuisbrengen

Dus hier een paar aandachtspunten: zoek deze op als u de blokhut uitpakt en maakt u zich GEEN zorgen hierover. Herken ze en zet ze aan de kant, afhankelijk van uw blokhut.

Dit zijn beginplanken, die in de lengte doormidden zijn gezaagd.

Dit zijn normale planken waarmee niks aan de hand is, ze zijn allemaal gelijk, zelfs wanneer deze aan een halve beginplank zijn bevestigd. Als u palen hebt voor overkappingen, kan het zijn dat deze langer zijn dan nodig is. U kunt deze zo nodig op maat zagen.

U vindt misschien ook wandplanken met een vreemde vorm: leg deze aan de kant tot u ze nodig hebt en denk er niet meer aan. Kijk er pas naar om wanneer u aan dat gedeelte van de platgronden toe bent.

Soms moet u bij een hoekblokhut kijken naar een wandplank met een afgezaagde veer. Leg deze aan de kant en ga ermee bezig wanneer dat nodig is.

Zoals ik altijd zeg:

Als u vragen hebt over de plaatsing, wat voor vraag dan ook, vraag het ons. Onze service staat altijd voor u klaar.

Als u hulp nodig hebt stuur ons gerust een e-mail, en u krijgt antwoord van mij of van andere ervaren service medewerkers. Het zou helpen als u ons foto’s stuurt van wat u ziet, met een korte beschrijving van het probleem.

Wat er ook bijkomt, en nou moet ik een beetje opscheppen: ik probeer objectief te zijn in mijn adviezen, maar ik was erg onder de indruk van de opmerkingen van meneer C.:

Ik zal u foto’s blijven sturen van het begin tot het klaar was. Fantastische service en adviezen vooraf. Supersnelle levering, en de chauffeur was behulpzaam en beleefd. Het team heeft groots werk afgeleverd met het plaatsen van de blokhut. Al met al de beste service die ik ooit heb gehad, en wat een mooie blokhut. Hartelijk bedankt

Toen ik had gevraagd of ik de foto’s aan een blog mocht toevoegen, schreef meneer C.:

Ga gerust uw gang. Wanneer de blokhut is geverfd en netjes is gemaakt, stuur ik er nog meer op. Binnenkort ga ik op internet naar de pagina voor recensies. Alles staat op Facebook en mijn vrienden in Schotland en Zweden hebben het bekeken. En degene die de elektriciteit en het schilderen heeft gedaan, was erg onder de indruk van het afwerkingsniveau en de houtkwaliteit. Kon niet beter!