Een tuinafscheiding / schutting

Door de jaren heen zijn de mogelijkheden hierin enorm toegenomen. Hadden we ± 25 jaar geleden alleen maar keuze uit hardhouten palen of geïmpregneerde palen met geïmpregneerde tuinplanken schutting, tegenwoordig zijn de mogelijkheden ongekend. De trend op dit gebied is de combinatie tussen beton en hout. De palen en de onderplaten zijn van beton en het tuinscherm naar keuze van hout. Het grote voordeel aan dit systeem is dat het tuinscherm “los” staat van de grond. De levensduur van het scherm wordt hiermee aanzienlijk verlengt.

Wij maken alleen gebruik van de betonproducten van Berton International BV. Berton is de nummer 1 producent van betonproducten voor tuinafscheidingen. Berton Betonpalen zijn 4-zijdig gladde betonpalen inclusief bewapening en de onderplaten hebben altijd 2 zichtzijden. Kortom het beste in de markt!
De bijpassende schuttingen leveren wij vanaf groothandel Tuindeco International BV. (kijk voor meer informatie op www.tuindeco.com)

In het filmpje hierboven ziet u de opbouw van een tuinafscheiding. In dit project hebben wij gecoat beton en hardhouten schermen gebruikt. Bij het plaatsen van een schutting dient de grond “schoon en vrij te zijn van puin, bouwafval, wortels etc. in de bodem tot een diepte van 80cm. Bij iedere betonpaal is ons advies om 25kg sneldrogend beton toe te passen. Zo heeft u de paal gelijk goed vast staan. Als alle palen met onderplaten zijn gezet, gaat u de tuinschermen ertussen hangen. Deze zet u vast met de speciale bevestiging voor betonpalen. Keuze uit verzinkt of rvs. Om de schutting af te werken plaatst u op de schermen een afdekker. Zo heeft uw tuinscherm de optimale bescherming tegen de verschillende weersinvloeden en is het geheel mooi afgewerkt.

Betonpalen bieden verschillende voordelen bij het bouwen van een schutting, deze voordelen worden versterkt door de keuze voor verschillende kleuren. In dit geval zullen we de voordelen van betonpalen in de kleuren wit/grijs, antraciet en gecoat benadrukken.

  1. Wit/grijze betonpalen:
  • Esthetisch aantrekkelijk: Wit/grijze betonpalen geven een klassieke en tijdloze uitstraling aan de schutting. Ze passen goed bij traditionele en moderne tuinontwerpen.
  •  Verhoogde zichtbaarheid: De lichte kleur van de betonpalen maakt ze goed zichtbaar, vooral in omgevingen met weinig licht. Dit kan de veiligheid verhogen door het voorkomen van ongelukken of botsingen.
  1. Antraciete betonpalen:
  • Stijlvol en eigentijds: Antracietkleurige betonpalen geven een moderne en luxueuze uitstraling aan de schutting. Ze passen goed bij eigentijdse architectuur en strakke tuinontwerpen.
  • Minder opvallend: Door de donkere kleur vallen antraciete betonpalen minder op in de tuinomgeving, waardoor de aandacht meer naar andere elementen kan gaan, zoals planten of de woning zelf.
  1. Gecoate betonpalen:
  • Duurzaamheid en bescherming: Gecoate betonpalen zijn behandeld met een beschermende coating, wat resulteert in een hogere duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden. Deze coating beschermt de betonpalen tegen vocht, UV-straling en andere schadelijke elementen, waardoor ze langer meegaan.

Ongeacht de kleurkeuze bieden betonpalen ook andere voordelen, zoals stevigheid en stabiliteit. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor ze een langdurige oplossing vormen voor het bouwen van een solide schutting. Daarnaast zijn betonpalen ook relatief onderhoudsarm, omdat ze niet gevoelig zijn voor rot, insecten of andere vormen van verval.

Het kiezen van de juiste kleur betonpalen voor je schutting kan helpen om de gewenste sfeer en uitstraling in je tuin te creëren. Of je nu gaat voor de klassieke wit/grijze uitstraling, een moderne antracietkleurige schutting of een gecoate variant, betonpalen zijn een praktische en aantrekkelijke keuze om je tuinomheining te versterken.

Voorbeeld projecten

Grenen tuinschermen

Grenen is een veelgebruikte houtsoort voor tuinafscheidingen vanwege de betaalbaarheid en de natuurlijke uitstraling. Het is een zachthout met een lichte kleur en kan goed worden behandeld om de duurzaamheid te verbeteren. Het nadeel van grenen is dat het vatbaarder is voor rot en insecten in vergelijking met hardhout. Het is belangrijk om grenen schuttingen regelmatig te onderhouden en te behandelen om hun levensduur te verlengen.

Lariks/douglas tuinschermen

Lariks- of Douglas-hout wordt steeds populairder voor tuinafscheidingen vanwege de duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Dit hout heeft van nature een hoge weerstand tegen schimmel en insecten, waardoor het minder gevoelig is voor verval. Lariks/douglas heeft een warme, roodachtige kleur die na verloop van tijd kan vergrijzen. Het hout kan behandeld worden om de kleur te behouden of juist een andere afwerking te geven.

Hardhouten tuinschermen

Hardhouten schuttingen zijn duurzaam en esthetisch aantrekkelijk. Hardhoutsoorten zoals Bankirai, Azobé en Ipe zijn populair vanwege hun natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Ze hebben een lange levensduur en vereisen minimaal onderhoud. Hardhouten schuttingen hebben vaak een warme uitstraling en kunnen met de juiste behandeling hun natuurlijke kleur behouden of vergrijzen.

Red Class Wood tuinschermen

Red Class Wood is een nieuwe generatie aan houtproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in buitentoepassingen, zoals tuinafscheidingen. Het is een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout, gemaakt van snelgroeiende naaldhoutsoorten die thermisch zijn gemodificeerd. Dit proces verbetert de duurzaamheid en stabiliteit van het hout, waardoor het bestand is tegen rot, insecten en schimmel. Red Class Wood heeft een natuurlijke uitstraling en kan behandeld worden om de gewenste kleur te verkrijgen.

Zwart gespoten/geïmpregneerde tuinschermen

Zwart gespoten of geïmpregneerd hout is een optie voor diegenen die op zoek zijn naar een eigentijdse uitstraling voor hun tuinafscheiding. Het hout wordt behandeld met een zwarte beits of impregnatie om het te beschermen tegen weersinvloeden en schimmel. Het biedt een strakke en moderne look die goed past bij verschillende tuinontwerpen. Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van het hout kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de behandeling en het onderhoud.