Geen categorie

Terras, vlonder of steiger aanleggen?

 

Om in uw tuin ook heerlijke plekjes te maken om te relaxen bieden wij diverse opties om een terras, vlonder of steiger te creëren. Hierbij kunt u denken aan vlonderplanken, tuintegels of composietdelen.

Het maken van een terras met vlonderplanken maakt gelijk een warme en gezellige sfeer. Het buiten terrein is gelijk prachtig aangekleed en klaar voor een mooie loungeset, tuinbank of bijvoorbeeld heerlijke ligbedden.

Voor een dakterras of een tuin hebben wij dan ook verschillende mogelijkheden.

Denk aan grenen, vuren, redclass wood, lariks/douglas, hardhout of composiet planken.

Het is belangrijk om op onderzoek te gaan wat de voorkeur heeft. Het ene product is onderhoudsvriendelijker dan het ander. Composiet bijvoorbeeld heeft geen onderhoud nodig, maar wilt u Lariks/douglas op het terras dan is het aan te raden dit wel een keer te gaan behandelen. Aangezien het houtsoort onbehandeld is.

Hoe maak je een terras?

Belangrijk is om de basis waterpas te hebben. U kunt denken aan een tegelplateau. Bijvoorbeeld simpele 30×30 betontegels, maar starten op zwarte grond kan natuurlijk ook. Is de ondergrond niet geheel waterpas dan kunt u de onderliggers waterpas stellen met een opvulblokje. Anti-worteldoek is aan te raden om eventuele onkruid tegen te gaan.

 

Hieronder een aantal leg tips van de verschillende materialen.

SUPREME CO-EXTRUSION COMPOSIET

Supreme composiet is de 2.0 generatie in houtcomposiet. Supreme composiet is een co-extrusion product.

Dit wil zeggen dat de massieve kern is ommanteld is met een beschermend schild van hoogwaardig HPDE.

Dit beschermende schild zorgt voor een hogere duurzaamheid, betere fysieke eigenschappen en een veel grotere kleurvastheid.

Bovendien heeft Supreme composiet een natuurlijke uitstraling door een zichtbare en voelbare houtstructuur.

Door het beschermende schild is een vlonder met Supreme composiet zeer eenvoudig te reinigen.

Supreme composiet kan op dezelfde wijze worden gelegd als onze Premium composiet vlonderdelen.

 

Tips voor het leggen van Excellent composiet vlonderplanken:

Vraag naar de speciale leginstructie folder die wij uitleveren bij composiet vlonderplanken en lees deze eerst zorgvuldig door voordat u begint met het leggen van uw vlonder.

  • De onderliggers van premium composiet dienen met slagpluggen aan een onderliggend fundament vastgemaakt te worden. De afstand tussen de

onderliggers is 30cm hart-op-hart.

  • Aan de buitenste randen van uw terras dient u dubbele onderliggers en dubbele clips toe te passen. Houd rekening met 2% afschot, oftewel 2 cm per

strekkende meter.

  • Als er kops moet worden doorgelegd moeten de kopse uiteinden worden ondersteund met dubbele onderliggers en dubbele clips! Zorg ervoor dat de

clips aan beide zijden van de vlonderplank op gelijke hoogte worden bevestigd. Houdt altijd een minimale ruimte van 0.5cm (dikte duimstok) tussen de

vlonderplanken aan.

  • Wanneer er kops doorgelegd moet worden houd dan een minimale ruimte van 2cm aan (dit omdat premium composiet een krimp en uitzetting kan

hebben van wel 5% in de lengte en breedte).

  • Zorg voor voldoende ventilatie onder uw vlonder.

 

Tuindeco Premium vlonderdelen worden bij elke productiecyclus getest op trek-, buig- en breekkracht en tevens op UV-bestendigheid.

Composiet is een samenstelling van 60% hout en 40% kunststof en is 100% recyclebaar.

 

Legtips grenen, lariks/douglas en hardhouten vlonderplanken:

  • Zorg voor een aangetrilde zandlaag van minimaal 25cm.
  • Leg hierop anti-worteldoek. Vervolgens legt u tegels 30x30cm om de 50cm in de lengte van de onderliggers. De onderliggers zelf legt u hart-op-hart

40cm. Onderregels eventueel vastzetten op de tegels met hoeksteunen of spijkerpluggen.

  • Bij onstabiele grond (veen e.d.) is het raadzaam om in plaats van tegels piketpalen te gebruiken om verzakking te voorkomen.
  • Vanaf de muur dient u minimaal 1cm vrij te houden tussen muur en de eerste rij planken voor de werking.
  • Tussenruimte tussen de planken 0.5cm (=dikte duimstok) en tussenruimte kopse naden 0.3cm, dit in verband met de werking van het hout.